Vinterfotografering

blogg-globen-hammarby-sjo%cc%88stad

Högst oväntat kom snön och kyla lite väl tidigt. Vilket kan ställa till det ordentligt lite när man fotograferar, oavsett om du fotograferar street-, urban- eller natur är det viktigt att kunna använda kameran optimalt, just därför kommer några bra tips om hur man skall förvara utrustning, och vad man skall tänka på. 

  • Ha alltid med dig extra batterier och förvara dem nära kroppen.  Precis som med mobilen laddas batterier ur betydligt snabbare när det är kallt. Förvara dem därför nära kroppen så de hålls varma av din kropp när du inte använder dem. Om du skall gå långt innan du fotograferar kan det vara bra att ta ur batterierna ur kameran och blixten fram till dess du skall fotografera. 
  • Glöm inte att ta med blixt under soliga vinterdagar. Stark som brukar vara ganska besvärande när man skall fotografera. Precis som man kan bli ”snöblind” när det är för ljust och solen reflekteras i snön kan det vara svårt för kameran med vitbalansen. Därför är det bra att använda blixt även i dagsljus. Välj rear (bakre ridån) eller slow (långsam synktid). Det fungerar även väldigt bra i skymmning då det gör bilderna mer levande, blixt ljus kan annars göra att bilderna känns lite platta. 
  • Undvik imma. Även om du har en väderskyddad kamera händer det ibland att det blir imma på linsen. Om du använder skylight filer ka du gnida in det med diskmedel (det är viktigt att filtret är helt tort när du sätter tillbaka det). Detta är ett knep jag lärde mig när jag tog mc-körkort. Mc-åkare brukar gnida in visiret med diskmedel innan de åker för att undvika imma. En immduk i kameraväskan är inte heller fel… 
  • Undvik kondens, då den kan skada kameran. När det är stora temperaturskillnader mellan inne- och utetemperatur uppstår lätt kondens i kameran när man kommer tillbaka hem. Låt därför kameran ligga kvar i kameraväskan 30-60 minuter efter att du kommit in. Väskan fungerar som en isolering och kameran ”tinar” långsamt. 
  • Använd motljusskydd för att undvika ljusfläckar och oönskade reflexer, med motljusskydd kan du undvika oönskade reflexer och ljusfläckar på bilden. Speciellt när du fotograferar snö eller något annat som reflekterar ljus kan du få fula ljusfläckar på bilden. Ett motljusskydd är ett billigt alternativ.

Sist men inte minst: var rädd om dig själv. Som fotograf blir man lätt lite för entusiastisk och glömmer tid och rum. Om du tycker det är lite krångligt att fotografera med handskar kan du använda ”torgvantar” de med avklippta fingertoppar. Då kommer du åt alla knappar och rattar och håller dig samtidigt varm om händerna. Solskydd är också viktigt. Solen är stark även på vintern, speciellt när den reflekteras i snön, och det kan ta flera år innan solskador syns. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s