Bilder som minnesträning vid demens.

mamma-och-pappa-cab-original

Den här bilden brukade stå på pappas sängbord. Hur sjuk han än var så glömde han aldrig att han varit ute och åkt cab med mamma.

När min pappa fick Alzheimer märkte vi att han ibland hade ett svagt minne av vad vi pratade om men han kunde inte riktigt relatera till det. När vi pratade om att vi varit någonstans eller att vi gjort något tillsammans hade han vaga minnen men kunde inte riktigt följa med i konversationen. Jag bestämde mig ganska tidigt att fota allt vi gjorde tillsammans. När vi var på hans favoritrestaurang och åt lunch, när vi var ute och åt glass, åkte bil eller bara satt på altanen och åt våfflor. Det gjorde en otrolig skillnad, när han såg bilderna var det mycket lättare att prata om vad vi gjort och hur det hade varit.

När han senare blev så sjuk att han inte längre kunde bo kvar hemma hade han med sig sitt fotoalbum med alla bilderna till demensboendet, och vi fortsatte att fylla på det med bilder på roliga minnen. Personalen på hemmet såg bilderna och kunde prata med honom om dem samtidigt som de lärde känna hans liv utanför demensboendet. Små anteckningar vid korten gjorde att vi visste precis när de var tagna och vilka som var med på bilderna. Självklart hade vi kommit ihåg det men eftersom han ibland tittade i albumet med personalen så var det viktigt att alla visste vilka det var på bilderna.

Det är svårt att säga men, jag tror att bilderna hade en bra inverkan på honom, att han verkligen försökte minnas när han såg bilder där han var med. Det var lätt att peka på en bild och säga:

– Idag skall vi äta lunch på kina restaurangen, och sedan visa honom en bild från när vi var där senast. Då blev det lättare att hantera för honom och han visste vad som väntade.

När han gått bort var det skönt att kunna titta i albumet, se bilderna och komma ihåg, både när vi gjorde allt kul som var med på bilderna och när vi satt i hans rum och tittade i albumet.

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s