Res med din kamera

pa%cc%8a-ta%cc%8aget

Vardagsliv i Hong Kong, vad skiljer resenärerna på Hong Kongs’s tunnelbana från de i Stockholm? Inte mycket.

Som en fotograf jag känner sa:

– Man är aldrig ensam när man har med sig sin kamera.

Det är sant. När man är ute och fotograferar är man så upptagen av vad man gör att man inte märker att man är ute själv i flera timmar. Tyvärr händer det ofta att man hamnar på samma ställen när man fotograferar, därför vill jag tipsa om att resa, och vad man skall tänka på när man reser. Att resa betyder inte att man måste ta sig speciellt långt bort. Oavsett om du reser runt jordklotet, tar bussen eller tåget till en närliggande ort du inte varit på tidigare, en annan stadsdel, åk ut på landet/in till stan, eller gör en dagstur någonstans. Fota det du ser för första gången, det är då bilderna blir spännande. Tanter på Tensta marknad kan vara väl så intressant som en turist framför Eiffeltornet.

Om du reser utomlands finns det lite bra tips att tänka på:

Ta med förlängningssladd och om det behövs, en adapter, så du kan ladda dator, mobil, kamerabatteri mm samtidigt. Ibland finns det bara ett eluttag på hotellrummet och då är det bra att vara förberedd.

Vänta inte till ”imorgon” med att fota det du ser varje dag. Det är första gången du ser det som du verkligen upplever det, väldigt snabbt blir du van vid det som finns omkring dig, det är därför det är så svårt att hitta motiv i de områden du vistas i varje dag.

Fota inte bara kända platser och byggnader. Det finns massor av liv på gator och torg som är betydligt intressantare än Eiffeltornet, Tower bridge, eller Frihetsgudinnan. Visst kan man knäppa av några bilder om man vill visa att man varit där (det har jag också gjort) men det är hur du lever när du är där som är det intressanta. Caféet du dricker ditt kaffe på, hur människor klär sig, lever i vardagen. Hur ser de ut när de sitter på bussen tunnelbanan? Visa din vardag under resan.

Partybilder från charterresor  – använd mobilen. Och visst är det kul att ha en bild från när man var solbränd avslappnad glad och uppklädd (och helst uppvaktad). De bilderna är bättre att ta med mobilen. Att släpa med sin dyra kamera ut på nattklubbar förstör lite av kvällen. Att hålla reda på den och samtidigt dansa och ha roligt är ingen bra idé, sänk dina krav (på bilderna), för den typen av aktivitet.

Gå upp tidigt och se staden vakna till liv. Fint morgonljus och ett jätte bra sätt att visa lokalbefolkningen som öppnar sina butiker, skyndar till jobbet, väntar på bussen eller tar sitt morgonfika på ett café.

Respektera kulturen, visa att du tänker fotografera och få ett leende eller en nick att det är ok. I arabländer gillar inte äldre kvinnor att bli fotograferade, respektera det (eller fota när de inte är medvetna om vad du gör). Om man fotar någon räcker det oftast att le och göra tummen upp när man tagit en bild för att visa sin uppskattning.

Undvik lyx och misär. Om du inte åker som dokumentärfotograf och vill visa en vinklad bild av en plats, är det  vardagslivet som är intressantast, inte tiggare och Louis Vuitton butiker.

Sist men inte minst, det är du som reser, inte kameran. Passa på att njut av resan, ta en kamerafri dag och bara njut.  

/ Elisabeth

 

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s