Vad betyder de olika inställningarna på min systemkamera, och när skall jag använda dem?

När du fotograferar med din systemkamera finns det ett flertal inställningar att välja mellan. Om man är ovan vid systemkameror är det lätt att välja auto, d.v.s. att kameran själv mäter av ljus och exponeringstid. Det kan bli bra men det är inget att förlita sig på. Sökaren mäter av precis var som helst i bilden och om det är skarpa kontraster kan det bli väldigt svårt att korrigera ljusförhållandena. Det finns lite olika halvautomatiska varianter som är bättre att använda och eftersom det bara är att radera de bilder som inte blir bra är det bara att prova sig fram. Samtidigt kan det ju vara bra att veta vad de olika inställningarna på kameran betyder och när det är bra att använda dem. Nedan ser du vad de olika beteckningarna betyder och när det kan vara bra att använda dem.

När jag fotade dessa bilder använde jag TV, eftersom jag inte visste om bilarna eller personerna skulle förflytta sig.

Du vet säkert redan vad bländare och slutare betyder men för säkerhet skull tar vi det också:

Bländare = Hur mycket ljus objektivet släpper under exponeringstiden

Slutare = Hur länge kameran släpper in ljus.

Auto – som jag beskrev i inledningstexten. Kameran väljer själv ut bländar- och slutartid och du har ingen kontroll på hur exponeringen blir. Undvik denna funktion eftersom du kan mäta av både ljus och bild så mycket bättre själv.

M – Manuel här väljer du själv både bländar- och slutartid. Fungerar jätte bra men är man ovan kan det vara lite klurigt att känna av hur starkt ljus – och skuggor och det är bra att använda en ljusmätare. Bäst att använda på stillastående saker såsom blommor och gatubilder men kan vara lite krångligt om man är ute och fotar street och vill ta en ögonblicksbild.

P – Program  är ett halvautomatiskt läge där du kan sköta delar av inställningarna själv, medan du kan låta resten vara automatiskt. Du har fler valmöjligheter än när du använder ‘Auto’, då du exempelvis kan ställa in ljusstyrka (+-) och välja om du vill ha blixt eller inte. Även slutartid och diafragma går att ställa in i detta läge, vilket gör detta till en användbart läge för en snabb fotograf. Jag brukar använda P när jag fotograferar med blixt.

Tv eller S I detta läge kan du själv ställa in slutartiden, medan kameran väljer bländartiden. Detta läge är bland annat användbart om du vill ta ett stabilt och skärpt foto samtidigt som du rör dig. Sportfotografer använder sig ofta av detta läge, eftersom de behöver en snabbare slutartid. Tv står för Time Value och S för Shuttervalue. Den här funktionen är jätte bra när du är ute och fotar street då du snabbt hinner ta ögonblicksbilder.

Av eller A Vill du själv ställa in bländartiden är det en av dessa lägen du använder. Kameran reglerar slutartiden. Vill du att ett objekt i fotot ska vara skarpt och resten suddigt, är det detta läge du ska välja. Av står för Aperture Value, och A för ‘Aperture. Den här inställningen använder jag själv mest, speciellt när det är mörkt ute och jag vill ta bilder utan blixt. Det kan vara bra att använda stativ om slutartiderna blir långa för att undvika skakningar och suddiga bilder.

Troligtvis har du fler val på din kamera men om du har koll på de här 5 programmen kommer du att klara dig bra.

 

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s