Vad tycker min arbetsgivare om mina inlägg i sociala medier? – Vett och etikett på nätet.

 

sociala-medier-blogg

Ofta får man höra att man inte skall ha öppen Facebooksida beroende på att arbetsgivaren kan se vad du lägger ut och det kan påverka din arbetssituation. Jag skulle säga att lika mycket som det kan påverka negativt kan det påverka positivt. Om en arbetsgivare ser att du har intressen vid sidan av arbetet, ett socialt liv och intressanta inlägg kommer det troligtvis att få en positiv bild av dig redan innan du börjar din anställning. Viktigast av allt är var dig själv. Stå för det du gör, vart du reser på semester, vilka vänner du har och vad du tycker och tänker. Om du visar en sann bild av dig själv blir ingen förvånad, men gör det med omdöme.

Själv har jag som regel att inte lägga ut bilder eller kommentarer som jag inte kan visa för mina föräldrar, nära och kära. 

Många företag har olika policys för hur man får använda sociala medier på arbetet. Vissa vill att man skall marknadsföra dem i sina egna kanaler andra vill inte bli omnämnda. Fråga var din arbetsgivare vad de tycker. Att anställda som får använda sociala medier under arbetstid blir mer kreativa har kommit fram genom forskning men om din arbetsgivare inte är av den uppfattningen så undvik den diskussionen, det kan bara bli fel.

Det finns massor av tester man kan göra på Facebook, ”Vem var du i ditt tidigare liv” ”Vilken nationalitet stämmer bäst in på dig” Undvik att lägga ut för många av dem. Någon gång ibland kan det vara kul men kommer de varje dag ger det ett intryck av att du inte har något annat att göra.

Var också kritisk när du delar artiklar och kolla om de är aktuella och vem som står bakom artikeln. Endel artiklar är flera år gamla och kan ge en väldigt snedvriden bild av samhället om de publiceras igen i samband med en liknande situation. Det finns också bilder man uppmanas att dela exempelvis ”Dela om du älskar din dotter”. Då tycker jag det är bättre att lägga upp en bild på din dotter och skriva ”Det här är min älskade dotter…”. Det ger dina vänner en helt annan bild, att du är en engagerad mamma.

Slutligen: Gilla, kommentera, gratulera när det händer något roligt eller någon fyller år. Visa att du bryr dig om dina vänner. Statistiken visar att av 100 personer som ser ett inlägg är de 9 som gillar och 1 som kommenterar. D.v.s det är betydligt fler som läser dina inlägg än vad du tror. Ge dem den kvalitén de förtjänar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s