Tråkigt väder – fota stilleben.

 

stileben

Julen närmar sig med stormsteg och det där sagolika snölandskapet har inte riktigt kommit ännu. Flera plusgrader och regn gör att det kanske inte känns så där jättekul att gå ut på en fotopromenad. Samtidigt finns det massor att fota inomhus. Troligtvis har du redan plockat fram lite julpynt och dekorerat fint. Gör ett arrangemang med blommor, vaser eller varför inte ditt skrivbord. Andra kul stilleben är leksaker, sybehör, köksbänken med kryddor och oljor, fruktarrangmang, det behöver inte nödvändigtvis vara julpynt, men det kan vara bra att fota det nu innan du hunnit tröttna på alla juldekorationer. Som jag skrev i ett tidigare inlägg så är det när man ser något de första gångerna som man upplever det ordentligt. Kanske kan det bli ett fint julkort till nästa år.

Det bästa med stilleben är att de står still. Du kan leka med vanliga lampor, ljussätta och prova olika vinklar och ljussättningar. Ikeas spotlights med klämmor är perfekta när du vill ljussätta hemma och prova dig fram. Ganska billiga och kan användas till mycket annat när du inte fotar. I kombination med ett vädringsställ (som du annars kan använda för att vädra kläder) kan du klämma fast lamporna på olika höjder, se var skuggorna faller, möta upp ljus från båda sidorna mm. Du kommer att få massor av aha-upplevelser, det var så jag lärde mig ljussätta, reducera och använda skuggor, skapa effekter mm. Självklart är det också ett bra sätt att använda kamerans blixt, eller en extern blixt och testa sig fram hur man får de bästa blixtbilderna. Ta tid, när du ändå gjort ett fint stilleben och plockat fram grejerna så testa så mycket du kan. Skärpa, inställningar, vinklar, färg, svart/vitt, stearinljus.

Har du en vän som har ett spännande hem som är helt olikt ditt? Fråga om du får komma dit och fota. En brasa i kakelugnen eller öppna spisen. Fina glasföremål på ett glasbord ljussatt med olika lampor? Vackra kandelabrar, en katt eller hund som ligger och sover på sängen… Din vän vill säkert ha fina bilder från sitt hem. Dela med dig, det är en bra deal för både dig och din vän.

 

 

 

 

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s