Vem och vad får jag fotografera? Reglerna är ganska generösa men använd ditt omdöme.

japanese-girl

Söt tjej fotograferad på allmän plats.

Vad får man fotografera?
Du får ta bilder på allt och alla utom vissa skyddsobjekt som kan vara både militära och civila anläggningar. När man inte får fotografera är det tydligt skyltat.

Får jag ta bilder av folk på gatan?
Ja, du får fotografera vem du vill, var du vill. Det spelar ingen roll om du fotograferar flera personer i en folksamling eller en enskild person på nära håll.

Måste jag inte fråga först?
Nej. Men det är naturligtvis trevligast att fråga, såvida du inte är ute efter ögonblicksbilder.

Om jag fotografer och någon ber mig, vänligt eller hotfullt, att sluta fotografera, får jag fortsätta ta bilder?
Ja, såvida du inte är på en privat plats där det råder fotoförbud.

Finns det någon gräns för hur nära man får stå när man tar bilder?
Nej, du får i princip hålla ett makroobjektiv framför ögat på personen om du vill, men, du får inte hindra personen att röra sig. Då kan det handla om ofredande vilket inte har med att du fotograferar att göra!

Får jag ta kränkande bilder, och i så fall får jag publicera dem?
Det finns ingenting sådant som kränkande bilder, du får fotografera vem du vill och när du vill. Däremot kan det bli förtal om bilderna sprids.

Vad mer än människor får man fotografera?
Det finns ingenting som du inte får fotografera, förutom skyddsobjekten eller på privatområde där det tydligt framgår att det är fotoförbud.

Får jag fotografera en tavla eller ett konstverk utan tillstånd?
Jo, ”Var och en får framställa enstaka exemplar av offentliggjorda verk för enskilt bruk” Du får ta en bild, men du får inte publicera den eller dra vinning av den på något sätt.
Enskilt bruk kan vara att du vill trycka upp en T-shirt till dig själv som du har när det är fest eller du vill ha en bild på väggen bredvid din dator för inspiration.

Var får jag fotografera?
På allmän plats, inga hinder att fotografera i skog och mark, på badstranden, på gator och torg och liknande. Däremot kan du förbjudas fotografera på privat område. Exempel på detta kan vara i någons hem, på en restaurang, i en butik, i ett köpcenter, på en konsert, på en nattklubb, på ett museum, på en skola, i en fabrik och så vidare. Den som har nyttjanderätten till en fastighet har rätt att ställa krav på dig för att du skall få vara där. Ett av de kraven kan vara att du inte får fotografera.  Det kallas med ett fint ord för kontraheringsfrihet. Men det skadar aldrig att fråga. Ofta tycker butiksägare att det är ok att fota om du frågar först och berättar vad du skall använda bilderna till. Det finns också platser där det är tillåtet att fotografera men förbjudet att använda med blixt, exempelvis inomhus på djurparker.

Alltså kan du förbjudas fotografera på en konsert, men, och detta är viktigt, du måste ha fått reda på att det är fotograferingsförbud via skyltar eller text på biljetten. Det kan också hända att vakten säger till dig ”ledsen men du får inte ta några bilder här”. Då är det bara att lyda eller lämna lokalen. Fram tills det tydligt framgått att det är fotograferingsförbud så är det inget fotograferingsförbud!

Får någon ta film eller kamera ifrån mig om jag fotograferar där jag inte har tillstånd?Nej, det krävs beslut av åklagare för att du skall behöva lämna ifrån dig filmen. Och det är mycket ovanligt. Polis får alltså inte ta film eller kamera ifrån dig och inte heller en privatperson.

Är det olika regler för yrkesfotografer och amatörer?
Nej. En pressfotograf till exempel har inga särskilda förmåner om vad hen får fotografera. Däremot är det ofta så att en fotograf med giltig presslegitimation kan få tillstånd att fotografera på vissa ställen som konserter och releasepartyn. Men den som arrangerar en händelse har också rätt att förbjuda alla med presslegitimation att fotografera! Så har också skett på en del konserter med vissa stora band som vill ha maximal kontroll över vilka bilder av dem som sprids i media.

Tänk på att dessa regler gäller i Sverige. Om du reser utomlands an det vara idé att ta reda på vad som gäller där. Oftast räcker det att du visar att du tänker fota och får en nick tillbaka. Glöm inte att tacka, ett leende eller tummen upp räcker. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s