Så skyddar du din kamera från kondens, smuts, damm och repor.

gran-och-ba%cc%8a-hdrt

 

 

Systemkameror och tillhörande objektiv är ganska dyra och för att de skall hålla sig i så bra skick som möjligt finns det lite att tänka på. Nedan kan du se en lista på vad som är bra att tänk på:

Köp ett lock till kameran som du använder när du inte har något objektiv på. Det följer med ett plastlock när man köper sin kamera men det släpper ganska lätt och jag rekommenderar att skaffa ett lock som är anpassat för just den kameramodellen du har för att sluta så tätt som möjligt och inte släppa in damm.

Förvara din kamerautrustning på en dammfri plats. Det finns speciella objektivpåsar som skyddar objektivet när du inte använder den. Jag köpte 4 st i olika storlekar på Ebay för ca 125 kronor. En bra investering då de både skyddar mot damm och stötar.

Byt bara objektiv när du verkligen måste och gör det helst på ett ställe som är dammfritt. Ju oftare du byter objektiv desto större risk att du får in damm och smuts som gör fula märken på bilderna. Om de är på en yta där du kan retuschera bort dem är det ok men inte om de hamnar mitt i ansiktet på någon eller på en annan plats där det inte går att redigera. Om du har möjlighet, investera i 2 kamerahus så behöver du inte byta objektiv och du har ett extra kamerahus om du behöver lämna in kameran för rengöring. Det kostar ca 1000 kr och är ibland nödvändigt för att få bra bilder.

Använd Skylight filter. Om Linsen på ett objektiv blir repad måste du köpa ett helt nytt objektiv. Det är dyrt, och väldigt onödigt om du kan skydda linsen med ett skylight filter för någon hundralapp. Blir filtret skadat är det bara att byta ut det och du har sparat några tusenlappar. Skylight filer finns i de flesta elektronikbutiker men kan även köpas billigt på Ebay. Det påverkar inte heller kvalitén på bilden.

Ha alltid kameraremmen om halsen. Även om du bara skall ta ett kort och står stadigt kan det hända att den glider ur händerna.

Undvik att lämna kameran i en iskall eller stekhet bil. Det blir lätt kondens som kan skada elektroniken. Om du varit ute i extrem hetta eller kyla så låt kameran ligga kvar i kameraväskan 30-60 minuter för att undvika kondens.

Läs också vad du skall tänka på under vintertid för att skydda din kamera och få batterierna att hålla längre.

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s