Vad får jag göra med andras bilder? Vad gäller avseende upphovsrätt, att redigera någon annans bild och använda en i kommersiella syften mm.

gran-och-ba%cc%8a-hdrtDet finns en djungel av regler för vad man får göra och inte göra med andras bilder. Samtidigt finns det sidor där man får ta och använda bilderna precis som man vill. Många använder https://unsplash.com till presentationer och reklam, men om du vill använda någon annans bild finns det lite olika regler. Nedan kan du se vad du får göra med bilderna beroende på hur de är märkta.

Licenserna

Erkännande
CC BY

Licensen låter andra distribuera, remixa, ändra och bygga på ditt verk, även för kommersiella syften, så länge de erkänner dig som upphovsman. Detta är den mest tillåtande av alla licenserna. Rekommenderas för maximal spridning och användning av licensierat material.

 

Erkännande-DelaLika
CC BY-SA

Denna licens låter andra remixa, ändra och bygga på ditt verk, även för kommersiella syfte, så länge de erkänner dig som upphovsman och licensierar sina nya skapelser på identiska villkor. Den här licensen jämförs ofta med ”copyleft” i licenser för fri programvara och öppen källkod. Alla nya verk som baseras på ditt verk kommer att ha samma licens så alla bearbetningar kommer också att tillåta kommersiell användning. Detta är den licens som används av Wikipedia och den rekommenderas för material som skulle vinna på inkludering av material från Wikipedia och liknande projekt.

 

Erkännande-IngaBearbetningar
CC BY-ND

Denna licens tillåter vidaredistribution, kommersiell och icke-kommersiell, så länge verket är sprids oförändrat och i sin helhet, och du erkänns som upphovsman.

 

Erkännande-IckeKommersiell
CC BY-NC

Denna licens låter andra remixa, ändra och bygga på ditt verk för icke-kommersiella syften. Deras nya verk måste också erkänna dig som upphovsman och vara icke-kommersiella men de måste inte licensiera sin bearbetning på samma villkor.

 

Erkännande-IckeKommersiell-DelaLika
CC BY-NC-SA

Denna licens låter andra remixa, anpassa och bygga vidare på ditt verk i icke-kommersiella syften så länge de erkänner dig och licensierar sina bearbetningar under samma villkor.

 

Erkännande-Ickekommersiell-Inga Bearbetningar
CC BY-NC-ND

Denna licens är den mest restriktiva av våra sex huvudlicenser. Den tillåter bara andra att ladda ner dina verk och dela dem med andra, så länge de erkänner dig som upphovsman, men de får inte ändra dem på något sätt och får inte använda dem kommersiellt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s