Rensa bort dåliga bilder och organisera de bra bilderna så du lätt hittar dem.

slussen

Den här bilden hamnar i Mapparna ”Kamerapromenader”, undermapp ”Norr Mälarstrand” och ”Best of”. Bildnamn Slussen från Norr Mälarstrand. Logiskt eller hur?

Oavsett hur duktig fotograf du är så blir det många bilder som kanske inte är till sin fördel. Av någon anledning blir de kvar på minneskortet och hamnar tillsammans med de andra som du vill spara. Nu har det gått nästan en månad på det nya året och det kan vara bra att sortera upp dina bilder i olika mappar beroende på vad de innehåller. Standardmappar som alltid är bra att använda är FAMILJ, FESTER, RESOR, SEMESTER och en BEST OF/Mina bästa bilder.

Best of lägger du upp alla bilder du är riktigt nöjd med och vill dela på Facebook, instagram, beställa eller bara visa upp för dina vänner. Under varje standardmapp gör du lättast undermappar te.x. under Resor, har du kanske en undermapp som heter Stockholm augusti 2016 etc. Där lägger jag alla färdigredigerade bilder från just den resan. Originalen (RAW-filerna) lägger jag i en undermapp kallad original. Då har jag koll på vilka bilder som redan är redigerade och vilka jag har kvar att redigera, annars kan det lätt bli lite rörigt i filerna. Namnge varje redigerad bild med ett namn som associerar till bilden. ”Man med röd mössa” är ett jättebra bildnamn då du vet precis vad bilden föreställer istället för att bara spara den med ett nummer. Glöm inte att spara dina bilder på mer än 1 ställe. Helst skall en bild eller ett dokument finnas på 3 ställen för att de skall vara säkert sparade. Sen måste man själv avgöra vad som är så viktigt att spara. Firmafesten från 2003 kanske du inte behöver säkerhetskopiera (eller också är det just det du behöver).

Med väl organiserade mappar behöver du inte riskera att familjen får se vågade partybilder, eller att vännerna får se mormor i baddräkt. Ju fler bilder desto viktigare är det att du har ordning på dem.

När du sorterat upp dina bilder är det en bra idé att beställa en fotobok. Tar mindre plats än ett fotoalbum och du kan skriva förklaringar till bilderna. Annars kan det bli svårt att komma ihåg vad just den där kollegan på bilden hette som jag arbetade med för x antal år sedan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s