Vad är SEO och varför är det så viktigt när man vill nå fram på internet?

ska%cc%88rmklipp-2017-02-04-10-35-24

 

Search Engine Optimization eller sökmotorsoptimering som det brukar kallas, handlar om att skriva texter som hamnar så högt som möjligt när någon söker på just det ordet som finns i texten. Samtidigt blir sökmotorer allt smartare och genomskådar om en textmissbrukar sökord.

Ju längre texter desto bättre, men en bra produkttext har ca 100-200 ord. Ett blogginlägg behöver mer än 300 ord, gärna fler men överdriv inte, oavsett om du vill hamna högt upp i sökningarna så är det viktigt att texten flyter och att läsaren vill fortsätta läsa. Att klicka in på en sida för att sedan inte orka läsa texten gör läsaren irriterad och kommer inte att klicka in på sidan igen.

Att fylla texten med sökord, t.ex. ”Gullan’s bageri säljer alla sorters bageriprodukter såsom bullar, kringlor, matbröd, surdegsbröd, skorpor….”. Det kallas Keyword stutting, och gör att sökmotorn förstår att det här är en sida som missbrukar sökord och ger den därför inte så hög placering som förväntat. Samtidigt kan det bli ganska jobbigt för läsaren att gå igenom hela sortimentet innan de kommer till öppettider, adress etc.

En regel är att inte använda ett sökord mer ä 3 gånger i en text, däremot kan det vara bra att även använda sig av synonymer, exempelvis ”Idag har vi utförsäljning av bordtennisbord. Vi har ett flertal bordtennisbord i lager och behöver mer utrymme inför vintersäsongen.Visst kommer du ihåg hur kul det var när du gick i skolan och det fanns ett pingisbord på fritidsgården…”. Då har du både fått med sökorden bordtennisbord och pingisbord utan att texten låter konstig.

Undvik att kopiera text, förutom att det kan vara brott mot upphovsrätten gör det också att sökmotorn känner igen att samma text vilket gör att texten nedgraderas eftersom den redan finns. Använd länkar istället. Länka till texten som du hade velat kopiera så får läsaren del av den ändå. Den som skrivit texten ser att det kommer trafik från din sida och kanske länkar tillbaka till någon av dina texter.

Om du skriver blogginlägg: kategorisera och använd etiketter till bilder. Det gör också att bilden eller texten blir lättare att hitta när någon googlar på sökordet.

Undvik att jämföra dig med andra, om du ändå vill göra det undvik att nämna dem vid namn, såvida du inte vill dra trafik till konkurrentens sidan också. ”Gullan’s bageri har betydligt godare bullar än Stina’s bageri…”. Hum, jag borde kanske titta in på Stinas sida också innan jag bestämmer var jag skall köpa mina bullar.

Det finns massor av information om man googlar SEO, både på svenska och engelska. En bok på svenska som jag tycker är väldigt lättläst och sammanfattande är boken ”Guldläge på nätet” av Magnus Bråth och Michael Wahlgren. Länk till boken

Sist men inte minst, övning ger färdighet. Skriv, skriv, skriv… tillslut har du den perfekta texten. En artikel med drygt 700 ord brukar ta ca 3 timmar för mig att skriva om den skall vara intressant, SEO-anpassad och innehålla all produktinformation som skall vara med. Det finns inga genvägar till kvalité.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s