Fota hemma hos en vän, en hobby eller ett yrke..

 

Såhär på vintern kan det vara svårt att veta vad man skall fota. Långa turer funkar bra om vädret tillåter men när det är snöblandat regn och kallt kan det vara skönt att vara inomhus. Då kan det vara kul att hälsa på en vän, och ta med kameran. Känner du någon med en rolig samling, en kul hobby eller ett spännande yrke? Fråga om du kan få följa med och fota. De flesta tycker att det är jätte kul att ha fina bilder från stallet, replokalen eller på en samling de sparat ihop.

I helgen besökte jag en vän som är basist. Han har några elbasar och jag tyckte det skulle vara kul att fota dem med lite belysning och mörklila sammet. Med ett HDR filter och lite photoshop blev jag riktigt nöjd. Precis som med alla föremål som står still har man all tid i världen att hitta rätt inställningar och använda stativ. Ta din tid, kolla vinklar, ljus/skuggor mm. En jätte bra övning om du bestämmer i förväg hur du vill att bilden skall se ut och sedan kan du bara trixa och greja tills det är klart. Och skulle det inte bli som du hade tänkt dig så vet du att just den varianten fungerar inte. Nedan kommer lite tips vad vad som kan vara bra att öva fotografering på:

Stilleben. Här har du all tid i världen, ta dig tid och bestäm innan du knäpper av hur du vill att bilden skall se ut. Testa dig fram tills du nått ditt mål.

Instrument, oavsett om du tar close-ups eller fotar hela instrumentet kan det bli väldigt dramatiskt. Här gäller samma inställning som vid stilleben. Testa allt, så vet du vad som funkar nästa gång.

Blommor, en riktig närbild på en blomma kan bli väldigt effektfull. Om du gör om den till svart/vitt och sedan maskar in färg på vissa delar blir det ett riktigt konstverk.

Stall och ladugårdar. Förutom djuren kan du ta väldigt fina bilder på sadlar träns, grimmor mm. Öva på att använda befintligt ljus och blixt om det behövs.

Garage och verkstäder, om du känner någon som har ett garage så fråga om du får ta en runda med kameran, (eller varför inte gå in på en verkstad och fråga om du får fota lite). De brukar inte säga nej. Trassel, sprayburkar skruvar och muttrar, här finns det mycket att hämta.

Kyrkor, har ofta väldigt fina fönster och ljuset kan ge väldigt fina bilder genom de färgade glasen.

Skor och väskor, om du placerar dem på udda ställen kan de bli riktigt kul.

Leksaker, låna barn och leksaker. Kan bli riktigt fina spontanbilder och en bra present till föräldrarna.

Husdjur, egna och andras. Sätt dem på en spännande plats, ett matbord eller i en solstol. Gulligt och kul.

Låt fantasin flöda, vem känner du som lever ett liv som är lite olikt ditt? Ju större skillnader desto roligare att fota.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s