Vad är viktigt när jag redigerar mina bilder, och vad kostar Photoshop?

nordiska-museet

Den här bilden var helt omöjligt att redigera. Jag bestämde mig därför att dra i alla olika funktioner som fanns för att se hur de fungerade tillsammans. Resultatet blev ganska bra ändå, även om det inte blev som jag tänkt mig.

Oavsett om bilden du vill redigera är brokig, objektet befinner sig inte i centrum av bilden, en arm eller kasse sticker fram i marginalen… Nästan alla bilder kan bli bra med lite redigering. Här kommer några tips på vad som kan vara bra att tänka på när du skal redigera en bild.

Bilden måste vara rak. Oavsett om du väljer att fota diagonalt eller rakt så måste det finnas en rak linje i bilden oavsett om du vill att den skall vara lodrät, vågrät eller diagonal. Både i Photoshop och andra billigare program (som man ofta får med när man köper en kamera) eller kan ladda ner i mobilen finns funktionen att räta upp bilden. Sneda flaggstänger, horisont i uppförsbacke, allt går att räta upp.

Finns det något som stör bilden? Kan jag beskära den eller kan jag mörka ner / ljusa upp den delen av bilden så den blir mindre framträdande?

En knallröd mössa ett stoppljus eller något annat som lyser starkt genom hela bilden. Oavsett om du väljer att göra bilden svart vit eller behålla den i färg så kommer det att bli starka fläckar där mössan eller halsduken är. Här kan du arbeta med mättnad och lyster. Dra ner på färgstyrkan (mättnad) ofta behöver du även reglera lystern för att få ner kontrasten. Om det inte går och du har tillgång till Photoshop, använd lager och masker för att tona bort störande färger och kontraster.

Färg eller svart/vitt? Varför inte båda delarna? Om du fotar i RAW format kan du redigera dina bilder hur mycket som helst. Testa därför med både färg och svartvitt? Lek med kontraster, nyanser och mättnad. Om du vill att bilderna skall se lite äldre ut kan du välja ett filter som heter Sepa. Du kan även blanda färg och svart/vitt genom att använda masker och lager.

Ta aldrig för stora steg direkt. Om du vill öka/minska lyster, kontrast, ljus eller något annat gör det i små steg. De flesta program är väldigt känsliga.

Go bananas! Om du känner att du inte får ordning på bilden vad du än gör, lek med allt färg, mättnad, kurvor kontraster etc. Det kan bli något riktigt bra ändå. Det är också ett bra sätt att lära sig hur olika inställningar fungerar tillsammans.

Vad kostar Photoshop och hur svårt är det att lära sig? Du kan abonnera på Photoshop för 107 kronor per månad. Är det värt det? Beror helt på hur mycket du använder det eftersom du måste binda dig för ett år åt gången. Samtidigt om du tycker om att fotografera är det verkligen värt det, du kan göra så mycket mer än med andra redigeringsprogram. Om du väljer mellan en restauranglunch i månaden eller Photoshop så tycker jag att valet är ganska lätt. Det finns mängder av instruktionsfilmer på YouTube och du kan även köpa böcker där du lär dig Photoshop på egen hand.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s