Street fotografering och streetart, en upptäcktsfärd mitt i stan.

 

Kanindörr turkos ram och paspartout.jpg

Den här dörren på Södermalm i Stockholm är riktigt cool, även om jag i sak är emot graffiti.

Jag har redan skrivit inlägg om urban fotografering och Street fotografering. Att fota människor eller lämningar efter människor är jätte kul och man ser massor av detaljer när man kommer hem som man inte la märke till när man fotade. Idag testade vi att fota ”streetart”.

I vissa stadsdelar finns det skulpturer, väggmålningar, väggdekorationer, konstverk, graffiti, specialgjorda skyltar, butiker som ställer ut sina varor etc. Allt får du fota och du får använda dina bilder precis hur du vill utan att be om lov så länge du befinner dig på allmän plats och det inte finns skyltar som förbjuder fotografering. Du får heller inte använda bilder på människor till reklam om du inte har ett tillstånd, men det är helt ok att publicera dem i böcker, sociala medier, ställa ut dem på utställningar  mm så länge de inte kan betraktas som kränkande. Att bli kränkt över att någon fotat dig på stan räcker inte för att stoppa en bild. (Kan vara bra att tänka på nästa gång ni är ute och festar och det dyker upp en fotograf från någon nöjestidning fram på småtimmarna).

Det kan vara bra att vara några stycken som går ut tillsammans, alla går åt var sitt håll  och kollar var det finns något kul att fota, sedan tipsar ni varandra. Även om ni fotar samma objekt kommer det att vara helt olika foton beroende på vem som tagit bilden. Om ni delar era kunskaper kommer ni att lära väldigt mycket från varandra och när det gäller kreativa ämnen så konkurrerar man med sin kreativitet och inte sin kunskap. Det gör att man kan utveckla sin egen stil och inte att man härmar eller kopierar varandra.

Tips till dig med dåligt lokalsinne, om du är i ett område du inte känner till så bra och vill hitta tillbaka till bilen kan det vara bra att ta en bild på gatuskylten till den gatan där du parkerade innan du går iväg. Då kan du fota i lugn och ro och när det är dags att å tillbaka vet du precis var du parkerat bilen. Sen är det bara att följa google eller kartan till rätt adress.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s