Vem är din ambassadör?

Röda strumporInom varumärkesbyggare och sociala medier brukar man tala om ambassadörer. Exempelvis är Angelina Jolie ambassadör för UNHCR. Hennes uppgift är att sprida kunskap och skapa intresse för UNHCR’s arbete. Ett mycket smart drag när det gäller marknadsföring. Prinsessan Sophia drar fortfarande mycket uppmärksamhet till Project Playground.

Det behöver inte nödvändigtvis vara en känd person eller en kunglighet som är ambassadör, det räcker att det är någon eller några av dina vänner som delar och tipsar om dina olika konton i sociala medier. Att ni tipsar om varandras konton och inlägg är ett jätte bra sätt att nå ut till en betydligt större målgrupp. Eftersom ni är vänner har ni troligtvis samma eller liknande intressen vilket gör varandras inlägg intressant för de alla följare. Exempel: Vi säger att ni är 10 vänner med liknande intressen och som finns i samma sociala medieforum (ex blogg, Instagram, Gilla sidor på Facebook etc.) Varje vän har 100 vänner/följare. Det gör att du når ut till 1000 personer istället för dina egna 100. Man brukar säga att 9% gillar och 1% interagerar (följer, köper produkten etc). Det skulle ge 90 gilla markeringar och 10 nya följare. Kanske inte jätte många men ett väldigt enkelt sätt att nå ut.

Ambassadörer är viktiga inte bara för att dra nya följare till sidan utan också för att intyga kvalitén på dina sociala mediekanaler. De snappar också upp information som kanske inte kommer fram direkt till dig.

Kan en ambassadör ta mina följare ifrån mig? Nej knappast. Följare följer dig för att dina inlägg är intressanta. Att hjälpa varandra och dra trafik till varandras sidor ger mervärde till er båda. Många bloggare länkar till andra sidor dels för att den de länkar till skall länka tillbaka men också för att göra sin egen sida mer intressant och för att inlägget skall komma högre upp inom SEO (sökmotorsoptimeringen). Ett bra exempel är Wahlgren och Wistam’s blogg. Pernilla och Sofia har tillräckligt olika bakgrund för att det skall bli intressant samtidigt som de drar uppmärksamhet till varandra.

Slutligen, var inte rädd för att boosta varandras i sociala medier. Ni är så mycket starkare tillsammans.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s